Tuesday, February 03, 2009

Percutian 4H3M di Langkawi

Bersama Surra + Bazli + Emilia...


Day 1

- Tiba di Kangar. Bazli pickup.
- Rest dkt rumah Bazli+Surra di UiTM Arau
- Ke Jeti Kuala Perlis
- Gerak menaiki tongkang jam 10.30am
- Tiba di Langkawi lebih kurang dkt2 kul 12.00pm
- Call Mazli, nk pickup kete sewa kitorg
- Lunch dkt Medan Selera Kuah ( tu kot nama tmptnye )
- Back to Jeti, survey harga utk Island Hopping
[ thumbs up to Langkasia Travel & Tour Sdn Bhd for great offer ]
- Check in di Grand Beach Motel
- Rehat
- Petang, gerak ke Makam Mahsuri
- Balik ke hotel, lepak tepi pantai... tengok matahari terbenam
- Malam, gerak ke Kuah utk dinner
[ Kitorg makan dekat kedai makan Kak Yah.. sotong goreng tepung dia sedap!!! ]


Day 2

- Bangun pagi, lepak tepi pantai smbil mkn roti
- Check out dari Grand Beach Resort
- Gi Island Hopping
- First ke Tasik Dayang Bunting
[ org gelakkan aku sbb aku bw life jacket sendiri,
tapi life jacket aku berguna, kalo sewa kat sana, RM5,
aku bangga sebab buat keputusan bijak... kihkihkih.. ]
- then, gerak ke pulau singa ape ntah.. tgk Eagle Feeding..
[ tak besh... sbb kejap sangat.. tak sempat nk amek shot2 best.. ]
- gerak ke Pulau Beras Basah, pantai yg bersih dan best!
- gerak balik dlm kul 1
- Check in di CD Motel, Pantai Cenang
- g makan dkt Restoran Hj Ramli. Food dia marvellous! 5 bintang!
- petang lepak bilik dulu
- gerak ke Taman Ular.. disebabkan dah lewat, kitorg tak masuk pun
- terus gerak ke Beras Terbakar.
[ bukan beras terbakar, duit terbakar kat sana..
sempat shopping utk family ku ]
- pusing2 area pekan Kuah utk cari coklat2 yg dipesan
- malam, lepak kat Jeti mall..
[ K Surra sempat grab kasut 1! Congratulation! Kihkihkih~ ]
- makan malam dekat KFC then balik!


Day 3

- Bangun pagi, bfast di kedai Nasi Lemak 1 Ringgit
- Then, temankan Surra + Bazli bfast kat Restoran Hj Ramli
- Gerak ke Machinchang~ g naek cable car
[ pengalaman yg tak dpt dilupakan... G.a.Y.a.t!!!!! ]
- gerak ke telaga tujuh
[ mandi manda di sana ]
- tghari balik rest2
- then, petang jalan2 dan shopping2 di Pantai Cenang
[ sempat makan megi di tepi jalan.. ]
- malam g makan kat restoran Kak Yah, Kuah
[ tamak, kitorg order sotong celup tepung sorang 1 set ]
- balik, tidur.........


Day 4

- bangun pagi2 lepak kat tepi Pantai smbil mkn sotong Kak Yah
- bfast roti canai 2 keping dkt Restoran Hj Ramli
[ plus nasi lauk ikan keli bakar.. nyum nyum! ]
- bergerak ke Jeti Kuah, sambung shopping
- gerak ke Langkawi Plaza, lunch McD
- pulangkan kereta di Jeti

[ diharap sesiapa yg berhubung dgn FENDI di Langkawi
sila ambil perhatian.. dari awal kerja dia nak makan duit haram..

awal2 amek kete, dia da nak pow lagi rm50.
aku deal ngn MAZLI, total harga kereta RM150,
tiba2 dia nak mintak RM200
awal2 lagi dia nak start PENIPUAN dia
aku suh call Mazli,
tapi dia pura2 call tapi tak cakap pape, HAREMMMM

If you all terdapat no dia, mana tau dia kasi name card
waktu korang kat Jeti Kuah tu

FENDI : 014-2456949
diz guy is B*LL SH*T!

mamat ni memang HARAM JADAH!
makan duit haram.. dia amik deposit rm50
dengan alasan KERETA CALAR.

honestly,
kereta yg diberikan sangat BURUK
dan calar balar mmg sah sah penuh kat kete tu
sebelum kitorg pinjam lagi.
dan kitorg tidak pernah mencalarkan kereta buruk dia tu
tak smp ati nk calarkan kereta yg nazak camtu

so, disebabkan feri aku da nk gerak
aku terus blah sambil maki hamun dia
then aku direct contact dgn Mazli
and luckily dia boleh tolak ansur
aku nak tgk sama ada
si Mazli ni pegang janji or tak..
he promise to give back another 50ringgit tu

it's not about the money
but about mentaliti orang Melayu di Langkawi
yg suka menipu!!!!

diz is not the first time balaci2 sewa kete kat
Langkawi tu buat hal..
waktu aku g ngn kak ira dulu pun diorg dh buat TAIK!!!!

If i have other choice,
memang aku akan cari Cina laks utk sewa kereta kat sana ]

- sampai ke Kuala Perlis
- lepak2 tgk raja lawak sambil tunggu k surra masak
- makan2... then gerak ke Kangar
- naek bas dan...... Zzzzzzzzzzzz....

[ ni pasal sblum tdo..
kisah puak TOK ARAB HITAM yg kurang ajar
yg ade dalam bas kitorg tu
dia menyembang gelak ketawa cam B*BI Hutan
tak respek langsung kat orang lain
dah tegur suh diam pun masih cam PALAT!
kene tegur dgn Co-pilot pun
still cam PALAT gaks...
akhirnya, kitorg bernasib baek sbb
diorg turun kat Alor Setar je...

* aku hampir call kak mah
nk tny, dlm bahasa Arab
" TOK ARAB BODOH, TAK RETI DIAM KE? "

aku yg memang sedia ada ANTI TOK ARAB
akan terus menerus ANTI TOK ARAB!!!! ]



tapi secara keseluruhannya, sangat besh dan menarik.. hari terakhir pun besh kecuali waktu pulang kereta dan dalam bas tu...


12 comments:

pejal82 said...

rm150 tue aku bleh dapat nissan sentra..macam org kaya..hahahaha

iejaZin said...

hehe .. beshnyer cuti2 dia .. ha .. pasal tok arab tu .. mmg gitula dia .. tak paham bhs .. cuba ckp arab ..mesti diorg diam ..camne???senang jer ... "ARABBBB" (kene dengung skit tau) ..hahahaha .. jgn mare..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

sonoknya...mana pictas??
haram jadah btol taxi driver tu..dari zaman aku belajar sana lagik memang haram jadah laa taxi..ada lagik ker beras terbakar tu?huhuhu

aizuemi said...

pejal
aku dapat 150 utk 3h beb.. ko dapat utk sehari je ke tu?

kak ieja..
dah berapa panjang ARABBBBBBB tu sy jerit.. tok arab tu wat pekak gaks.. sy siap cakap ARAB GEMOK!

elis
mmg haram jadah pun.. tapi bukan taxi driver, si FENDI tu penyewa kereta.. gambaq nanti taruk.. tak sempat nk capai pagi tadi..

ermalina said...

wah bestnya jalan2 hehe...

tumpang panas hati gak kt budak fendi ngan tok arab tu.. hahaha kelakor la siap arabbbb pjg dgn dengung skali :P
nape ko xckp omputihs kt tok arab tu.. huhuuh

aizuemi said...

hahaha..
ko ingat mula2 tu aku nk cakap bahse melayu ke? puas da aku marah dalam bahasa omputehs.. aku siap jerit SHUT UP lagi tau...

tapi.. tok arab hitam tu tak reti bahasa.. takpe.. itu sume mengukuhkan lagi rasa ANTI aku pada mereka!

Stan Kairez said...

Ko ckp la camni 'ini bas bukan kau yg punya tp Ahmad Albab yg punya..Ha..ha..' Time gelak tue gelak kuat2 cam Jin. Mesti arab x sedar diri tue fhm.

aizuemi said...

ha'ah ek.. apsal aku tak terfikir camtu ek? nnt ar.. aku testing lenkali kalo de lagi~

Anonymous said...

harap maaf yer...statmnt awk yg ckp sume org melayu di langkawi suka menipu tlg buang k... geng2 ulat keta sewa tu bkn sume org l'kawi...nk ckp biar beradap. ni la sikap org melayu..nk cr yg murah. at last dah terkena mula nk kutuk. lain kali survey & amik kat kaunter berdaftar. xla kena tipu. fikir sebelum hentam... aku mewakili penduduk l'kawi kat cni xpuas hati ngan statmnt tu... kalo nk bela cina plak...SILAKAN!!!!

aizuemi said...

memang menipu pun.. si MAZLI tu pun da tipu aku gaks.. takde pun dia masukkan duit.. so, aku anggap ulat2 di sana semua menipu..

Muhammad Nabil Bin Saiful Bahri said...

aku x taw la sama ade fendi yg ko cakap tuh sama ngn fendi yg kenakan aku kat langkawi ari tuh...aku pon kena gak time gi langkawi utk LIMA 2013 baru2 nih...sampi2 jeti kuah pe lagi aku ngn 3 orang member aku carik kete sewa la..time tuhh mmg tngh peak season la...kete sewa bnyk da abez...then ade la osrang mamat nama fendi offer myvi auto rm130 satu hari..which is sngat murah gak la utk time LIMA tuh..ktorang x pikir ape amek je la...ktorang amek utk 2 hari so total rm260..then die minx rm 140 deposit..ktorang da mcm pelik r asl mhala sngat...sbb mmg da bnyk kali gi langkawi x pnah kena tipu so amek je la da xde chpice tuh je budget yg ade...then hari ktorang nak balek ktorang nk pulangkan kereta..ktorang call bnyk kali x angkat2 tepon tuh...sume da start risau...then tnye brader2 sne kate dorang fendi nih mmg babi..bnyk kali tipu orang...aku da mula start bengang time tuh...da la call x angkat2...then aku msg kat die yg aku nk hancurkan kete die baru thegeh2 nak call aku balek..feri kul 10.30...10.15 die x muncul2 agi...mmg time tuh mmg da ready nk hancurkan kete tuh...tngh2 nk pancitkan tayar die kate otw..ktorang stop keje2 nak hancurkan kete die...then die dtg btol2 kul 10.25 pagi tuh...ko byangkan aku kena rushing nk kejar feri time tuh...then dpt la balek rm 140 tuh..naseb baek...mmg muka si fendi tuh muka penipu pon

aizuemi said...

alhamdulillah sebab awak dpt jugak duit tu.. bahaya betul nama Fendi ( kereta sapu ) di Langkawi ni.. hehehe.. kerja nak makan deposit orang jer..

now sy da positive.. semoga Allah cerahkan hati dia utk tidak menipu lagi..