Friday, December 30, 2016

[ Vacation ] - Trip Instant Friends ke Hat Yai - Day 1 Part 3


Selepas berehat seketika di hotel
Seperti yang telah saya nyatakan sebelum ini,
kami menginap di The Smart Hotel

untuk maklumat lanjut berkenaan hotel ini


Mengikut itinerary, malam ini kami perlu bergerak 
ke Central Festival dan Greenway Night Market
Which is dua-dua ni adalah tempat membeli-belah
mengempiskan poket yang tebal
dan pastinya juga 
it is the place where we can get local food (halal)









After cuci mata, cuci mulut, cuci perut, 
we decided to go to Greenway Night Market
It's situated near Central Festival Mall but yeaaah we still grab a tut tut
atas sebab-sebab tertentu yang tidak dapat dielakkan





Dekat Greenway Night Market, the price quite OK la
( kalau dibandingkan dengan ASEAN Night Market, sini macam OK lagi )
Mungkin boleh tawar menawar lagi kalau kau pandai berbahasa siam
Macam biasa, gua bukan kaki shopping
So, beli sweater untuk Cik Auni je
Dah la pesan memacam budak kecik nih
Demand pun boleh tahan



FYI, Magic Eye Museum pun ada area Greenway Night Market ni
Sangat dekat la.. sebelah-sebelah jer
Kami tak pergi sebab kesuntukan masa



Ok.. Alang-alang dah kat sini. Kita order la makan
Brother ni boleh cakap melayu, senang.
Kat Food Court Greenway ni, 
korang kena beli kad prepaid untuk pembayaran
Korang boleh beli di kaunter kat tengah-tengah food court nih
Kitorg topup dalam 200baht je
dan cukup la nak beli Mango Sticky Rice, Ayam Goreng 4 ketul,
Choc Banana Pan Cake (pancake ke???) dan ape lagi ekkkk
Tapi cukup la untuk kami 3 orang


Ok.. lepas tu, kami balik hotel menaiki tut tut
dengan harga 100baht


So, setel aktiviti Day 1 kitorang~~



Wednesday, December 28, 2016

[ Vacation ] - Trip Instant Friends ke Hat Yai - Day 1 Part 2



Dah sampai kita ke Chang Puak Camp, Hat Yai
Nampak muka sengsorang macam penat kan?




Sampai je di sini kami disambut oleh seorang kakak Thailand yang boleh berbahasa Melayu
Senang kerja kami, tapi memandangkan kami dah pun study pasal harga dan package
Sekarang kami cuma perlu decide utk tengok Elephant Shows atau Crocodile Show

2 package yang ditawarkan adalah seperti rajah di bawah
dan kami telah memilih Package B




Ok. Kita start dengan Elephant Riding dulu
Sebelum ni aku pernah buat statement tanak naik Gajah lagi
Sebab kesian diorang kena pukul dengan taji tajam tu
Seriously, berbolak balik juga aku nak naik ni


Aku berkenalan dengan gajah aku
Nama dia Tuki dan dia lebih tua 6 tahun daripada aku
Cuba teka berapa umur Tuki?
Menariknya, aku memang perhati jer belakang telinga Tuki,
badan Tuki, kaki Tuki sebab nak cari luka diketuk oleh penjaga dia
dan aku langsung tak jumpa luka macam mana luka gajah di Krabi dulu
dan nammmmpak sangat penjaga dia ni sayang dekat dia

Ok.. hilang sedikit rasa bersalah









After Chang riding, now maen ATV pulak la
Cam biasa aku paling siput
Faktor usia barangkali, malas dah nak remp
Oke la 15 min.. cuma track dia pendek sangat..
40x pusing tempat sama.. krikkk kriikk jugak la.. 
tapi BEST.. berATV dalam hujan gituuuu~




After ATV, kitorang pergi tengok Crocodile Show
Ade orang takut sampai keluar daripada show
Dia takut kalau kepala mamat ensem baju biru ni kena telan dengan boya
Haaa.... yang penting memasing sibuk nak pegang ekoq boya
( eh! mana gambar pegang boya )












Aktiviti ke 4 kami di sini adalah memanah
10 panahan asmara kita tengok berapa yang kena

Sila isi tempat kosong

Husnina : _________ panah
Aizuemi : _________ panah
Liyana : _________ panah

dan juara memanah pada hari itu adalah Husnina




Satu lagi aktiviti adalah Gun Shooting

20 tembakan cinta, kita tengok berapa yang kena

Sila isi tempat kosong

Husnina : _________ tembakan
Aizuemi : _________ tembakan
Liyana : _________ tembakan

dan juara menembak pada hari itu adalah Aizuemi





Maka berakhirlah aktiviti kami di sini
Selain itu, sebelum terlupa.. 
After elephant ride, diorang ade bagi buah dan air free

Kalau nak terkucil, jangan risau
tandas diorang pun bersih
Tadak hal kalau nak memerut atau mengucil
Cuma dinasihatkan bawa juga la tisu sendiri yer



Oke.. Abis cite pasal Chang Puak Camp
So, aku nak bertenang jap
Harap rajin untuk sambung entry² seterusnya
Hahahhahaha~


Tak silap aku lepas aktiviti di sini, kami terus gerak check in hotel
kami menginap di The Smart Hotel
Berhampiran dengan Central Festival Mall



Tuesday, December 27, 2016

[ Vacation ] - Trip Instant Friends ke Hat Yai - Day 1 Part 1


A year back
Aku pilih Singapura sebagai destinasi percutian akhir tahun
So tahun ini Thailand pula menjadi pilihan


Which part of Thailand?
At first, aku rasa nak driving ke Krabi
Tapi memandangkan ini pengalaman pertama
untuk cross border Malaysia-Thailand
Maka kami tukar plan
daripada Krabi (5hours drive from border)
Moh kite ke HATYAI

Kami pergi bertiga jer untuk trip ni


Kami mulakan perjalanan daripada Shah Alam sekitar jam 11 malam
after having our late dinner
and selepas cuba mengawal segala drama Cik Auni n Mika Adi
barulah dapat bergerak dengan bahagianya
( and again.. saya keluar ni dengan izin Incik Suami.. toksah banyak bunyik )


Dengan menaiki Cik Beyjah
dan singgah cuma 1 perhentian dan 1 kali pam minyak
Sekitar 6 jam jugak la perjalanan untuk kami sampai ke Padang Besar.
Memandangkan gate immigresen pun belum buka
Maka kami amik keputusan untuk pejamkan mata dulu
Biarkan Yana selaku projek manager dan trip planner lakukan tugas dia.
Memang betul dia buat kerja, tepat jam 6 pagi waktu Msia
Pintu gate buka, dia terus kejutkan aku dan Niena dengan terkejutnya
Gua dengan blur², muka cam tenuk baru bangun tidur
Terus start enjin and gerakkk
FYI, semangat tak semangat, kami adalah kereta kedua yang cross border tu
Depan kitorang ade bas.


Sampai kat kaunter immigresen tu, parking kereta kat tepi
Korang kena turun kereta, bukan lepak² beratur dengan kereta korang tau.
Pastu sila pastikan korang amik dan isi Arrival Card
Passport jangan lupa pula yer
Untuk yang bawa kereta, ada 1 borang (2salinan) yang korang kena isi
( Borang Pengisytiharan rasanya )
Kat kaunter tu dia akan bagi. Tapi kalau korang boleh minta awal, then mintak la awal.
Pastikan juga korang bawa geran kenderaan sekali
Ada blog yang tulis perlu disahkan oleh Balai Polis
tapi aritu, aku tak ingat so cuma geran tu disahkan oleh kasih sayang aku je
Alhamdulillah, lepasssssss~~~~


Ringkasan Dokumen :-
1) Passport
2) Geran Kenderaan
3) Arrival Card
4) Insuran Thailand - ini aku tak beli. Serius aku tak hengat



Alhamdulillah, sambil lompat-lompat katak
Kami dah berjaya cross the border
Diorang tak check apa sangat kot


1st destination kami nak tuju adalah Ton Buri Elephant Camp
yang terletak sekitar Ton Nga Chang Waterfall
Mujo ade WAZE.. perjalanan ke sana memang mencabar
dengan hujannya... Fuhhhhh~~~~
Sibaek tak jatuh absorber Cik Beyjah


Perut lapar.. kriookkk kriookkk 
So, singgah la ke 7-eleven jap
Plus Yana nak beli simcard Thailand

Gua nampak ade karipap dan HALAL
maka beli la seketul sorang
Macam ajaib plak aku cuma makan sebijik karipap
( fav aku nih, patut beli 5 biji aku sorang.. hahahhaa~ )
dan aku sambar la Meiji Banana tu 1

Nah.. simple breakfast

Cerita pasal simcard thailand pula
7eleven tak jual
Tak pasti kenapa sebab tak paham apa diorang cakap
So, berbekalkan iman di dada
dan nur sebagai panduan
maka kami teruskan perjalanan





Akhirnya kami berjaya sampai ke lokasi
Namun, agak mengkonpiuskan 
Apabila kami tanya pasal CHANG, pacik tu siap cakap Mei Liao
Tapi dia bagi kitorang naik ke atas area Ton Nga Chang Waterfall tu
Serious cantik.. tapi kul 7 pagi kot..
dan dengan hujannya, memang tak de la aku nak mandi kan


Sementara perasaan tengah huru hara sebab gajah takde
Aku sempat la tangkap 2 3 keping gambar jap
Pastu, dengan pantas kami buat keputusan untuk pergi visit 1 lagi tempat elephant ride
iaitu Chang Puak Camp


Why kami pilih Ton Nga Chang berbanding Chang Puak Camp pada asalnya?
Seeebaaabbbbb lagi murah, dan dia more to dekat-dengan-nature nye ride
Tapi memandangkan dah takde.. Nak wat camne.. 
Don't waste time.. Kita Move.. Move Moveee....




On The Way tetiba nampak sign board nih.. (rujuk gambar di bawah)
Alang-alang tu tanya la macik pacik tepi jalan tengah lepak tu
Memang betul la tempat ni dah tutup
Haram sekoq gajah pun tak nampak ghupa
Reason tutup : tak tahu sebab tak faham apa diorang cerita
Ok.. kami pasrah~





Memandangkan seketul karipap tidak mencukupi buat aku
Kami singgah di sebuah gerai halal tepi jalan
Aku tatau apekah nama makanan ini
Tapi aku suka.. Sedap sebab mangga tu banyak
Dappp uhhhhh~~~~





Lepas makan dengan muka selebet memasing bersetuju gerak ke Chang Puak Camp
dan OTW kami singgah ke kedai telefon untuk beli simcard juga
dan sukses. 50baht jer untuk 1 sim
AIS provider and we get 150MB free internet



Next Entry la pasal Chang Puak Camp.. kang panjang sangat..


Chow~!

[ Me ] - Kanvas Cinta


Menari pena di malam hari
Menukar garisan menjadi lukisan
Tidak pernah membosankan

Setiap kali mengingatimu
Aku melukis dengan senyuman
Aku campak cat warna cerah
Warna-warna ceria

Lukisan itu ku pastikan indah
Lambang gaya dan personalitimu
Ketawa yang mengghairahkan
Sentuhan yang menenangkan
Pelukan yang menghangatkan

Ahhhh...
Biarkan rindu yang ku pendam
Sentiasa abadi di kanvas
yang menemukan bahagia



Zuraiha Harris
Medan Juang

[ Puisi ] - Luka Penantian



Masih rapuh perasaan itu
Berbolak balik antara mahu atau tidak mahu
Jiwanya terasa seakan dipermainkan
Walhal di dada menaruh sejuta harapan
Tiada apa yang mampu dilakukan
Hanya menanti sebuah keajaiban

Akan dijaga sebaik-baiknya
Rasa CINTA yang sentiasa ada
Terpatri abadi di lubuk hati

Apa jua keputusan yang terencana
Apa jua pengorbanan yang dilalui
Pasti takkan diselimuti sesalan





Zuraiha Harris
Meja Kerja

Thursday, September 15, 2016

[ Puisi ] - Buang Masa




Sedang dia sibuk dengan teman barunya
Kau pula sibuk di rumah berlinang air mata
Sambil asap rokok berkepul² di udara
dan debu-debu berserakan atas karpet tanpa jenama

Lihat jam di dinding
Hitung berapa banyak masa kamu buang
Hanya kerana dia


Zuraiha Harris
Meja Kerja




Tuesday, September 13, 2016

[ Puisi ] - Tanpa Tajuk


Aku lihat
Tanganmu menggigil
Menahan amarah barangkali
Melihat kelibat itu dari jauh
Bersama mantan kekasihmu
Sambil berpelukan


Aku lihat
Matamu berkaca
Fikiran berkecamuk barangkali
Melihat kelibat itu dari jauh
Bersama teman-teman liburmu
Sambil ketawa riang


Aku lihat
Hatimu berdarah
Parah dikhianati barangkali
Kau peluk aku erat-erat
Tangisan seolah tiada noktah
Temanku..
Aku pinjamkan kau bahu ini
Selama mana kau mahu
Selama mana kau perlu



Zuraiha Harris
Kayangan
3.51pm

Sunday, September 11, 2016

[ Puisi ] - Pelangi Hari Rabu

Terima kasih teman
Hadiahkan aku pelangi
Pada hari rabu
Ulangtahun kelahiranku yang ke-21
Namun warnanya kau tarik
Satu demi satu
Sampai masa
Yang tinggal hanya kelabu


Zuraiha Harris
Pajam
546am

Friday, August 19, 2016

[ Hiking ] - Misi Gunung Irau


Salam 1 Malaysia


Untuk trip ke Gunung Irau kali ini, Geng Misi Irau bikin trip 3h2m.
tapi takdelah 3h sangat pun. Lebih kpd 2h2m plak rasanya.
Memandangkan ada sahabat yg bekerja di hari Sabtu, 
kami bergerak drp Subang lebih kurang jam 2.30pm camtu.

Then, kami bertemu pula dengan geng² yg tunggu di Restoran Jejantas Sg Buloh
Memandangkan semua makhluk tuhan dah cukup, teruslah kami bergerak ke Cameron

Lokasi penginapan kami adalah di Kem Sg Pauh.
Layan camping sekali sekala, dah lama tak camping kan.
Tiba di tapak perkhemahan agak lewat.
Hari dah gelap, sibaek Jaja n Minami dah tiba awal
Diorang dah book tapak untuk pacak khemah.

Selepas kejadian pacak khemah, 
perut masing² dah berkeroncong
Kami keluar daripada sunyi sepi rimba
ke Fauzi Steamboat & Tomyam

Walaupun nak pastikan tidak memerut di puncak Gunung Irau,
tapi kelaparan menghalang kami untuk makan dgn kuantiti yang sedikit
Kami makan seperti biasa dan mungkin juga luar biasa.
The most important thing is do not eat spicy food
Jangan cari pasal Zuraiha!

Dah kenyang, semua pakat jadi pacat
Balik ke sarang masing-masing

Cuma aku, Anis dan Are-are
yang masih tak reti² nak tidur awal

Aktiviti nyala unggun api, bakar sosej jiran, bancuh milo jiran 
akan sentiasa menjadi kenangan.
Jam 3 pagi.. kami pun masuk ke dalam khemah


video
Survivor tips..
kalo da bancuh milo jiran, dan takde sudu sesangat..
berus gigi pun jadik lah~



Nasihat daripada aku :
Kalau nak camping, sila bawak sleeping bag, jangan mengigil macam aku
MENYESAL TAK SUDAH~!


So, kami bangun sekitar jam 6 pagi
Paling salute Kak Faika la
Waktu kitorg bangun, dia da siap gulung khemah
Terbaik la kak~

Untuk pengetahuan korang, 
Kem Sg Pauh ni ada semua kemudahan yg diperlukan, 
so tayah risau mana nak mandi, solat or uk uk~
Surau, Tandas, Bilik Mandi disediakan


Around 7am, kami bergerak ke Nova Hotel untuk tunggu 4wd datang pickup
Untuk trip kali ni, disebabkan kami ni semua kategori Beginner,
kami hired la certified guide~ Nama dia Syaiful a.k.a Epul
Day hike jer pun


dan satu lagi nasihat daripada aku
Kalau panjat Gunung Irau, tak payah lah sibuk bawak tongkat
Tongkat sakti mahupun Tongkat Ali
Bawak air jer biar lebih sikit. Hahahhaha~
Kitorang hampir tak cukup air kot
Gara-gara makan jajan, cikedis dan sewaktu dengannya
Muhahahaha~


dan kalau boleh, prepare sekali Mental dan Fizikal
bungkus elok-elok buat naik atas
make sure juga ikat mati, jangan sampai tercicir.


Kejadian-kejadian di atas, 
rasanya takmo cerita panjang la
Buat yang berminat, naiklah.
Serius tak mengecewakan


Tahniah buat Geng Misi Irau
Anda HEBAT!


This trip is organized by Ain


So, next trip kita redah 2 bulan lagi
Semoga berjalan dengan lancar!




Gambar dr YiCam aku :


Semua masih tersenyum riang gumbira lagi~


Before the journey start~


Geng Kepala Lutut


Laluan yang dilalui
Tanah lembap & cuaca dingin mengiringi perjalanan kami


Sign board yang menjadi motivasi buat mereka bertiga
siapa mereka bertiga?
You know who you are.. Ahaks~~


Mana aku tak jatuh cinta
Cantik sungguh ciptaan Allah
Subhanallah... MashaAllah


12 Monkeys
Ehhh... tak tak tak... jangan marah.. 



Takleh nak zoom.. apa korang nampak?




Daripada Gambar Whatsapp
Credit to All Geng Misi Irau




Ni sebelum gerak.. 
Kasut semua cantik² bersih² 


Aku pilih gambar aku paling skema.
Gambar lain muka aku cam hareyyy~ 


Kelihatan wajah-wajah kepenatan
Maaf, aku masih tersenyum


Tinggi wei.. sungguh tinggi..
Tapi budak gayat cam aku memanjat tadak hal


See... Cer teka siapa saya?


Ada orang janji nak duduk belakang sama-sama
Sekali lepas bergambar, dia lesap bersama camera orang.
Hahahaha~


Kami setia di belakang
Membantu mereka yang memerlukan
Support team
Gaji extra~ Kongsi cikedis~


Adegan peluk pokok tak sempat direkod


Ni runner yang jauh ke depan


Di puncak Irau... sibaek dah abis musim raya
kalo tak, ley lawan ngn Mira & the geng.. Hehehhee~
( Mira otai hiking )

Ok.. Terus letak gambar dalam 4wd.. BALIK!!!!!



Daripada Camera Handphone Aku Pulak

Payung sekeping lagi gambar Geng Kepala Lutut a.k.a Team Support


Acrophobia .. Degupan jantungku laju
Atasi segalanya dengan keberanian


Top model Irau.. dalam ramai-ramai, seluar dia paling bersih
dalam banyak-banyak phone, semua ada gambar dia..
Yang penting, gambar ni cantik sebab aku yang snap

#blog-aku-ske-ati-aku


Apa caption nak letak lagi nih.. 
Signboard ni tak mengusik jiwa sangat



Abaikan muka aku yang macam mintak disepak tu
Aku nak tunjuk kalau rasa tak tinggi sangat, then boleh kasi try bro.


Owh.. ni sebenarnya gambar waktu awal² gaks nih..
Waktu baru tiba di Mini Irau


Bile la nak basuh kasut nih
Masih tersadai di luar rumah

Pemandangan di puncak
Sukses!


Kak Emi siap bawak bendera Malaysia
Cayolah!


Posed lentok liuk aku dan are-are



Ok.. Kasut siapa paling bersih?



Tamat sudah entry tak leh nak move on lagi nih
sebenarnya entry FUTSAL SUKUM 2016 pun aku tak up lagi
sabar nyer.. 
tu satu lagi tak leh nak move on move on