Monday, February 27, 2017

[MV] - ANJI - DIA (Official Music Video)







Anji - Dia Lirik

Di suatu hari tanpa sengaja kita bertemu
Aku yang pernah terluka kembali mengenal cinta
Hati ini kembali temukan senyum yang hilang
Semua itu karena dia

Oh Tuhan ku cinta dia
Ku sayang dia, rindu dia, inginkan dia
Utuhkanlah rasa cintaku di hatiku
Hanya padanya, untuk dia

Jauh waktu berjalan kita lalui bersama
Betapa di setiap hari ku jatuh cinta padanya
Di cintai oleh dia ku merasa sempurna
Semua itu karena dia






Kadang-kadang dengar lagu cenggini, rasa rileks, rileks, rileks dan rileks aje
Ahaks~~~~

[ YLP] - Okinawa Meteorological Observatory



Saja buka cerita pasal Young Leader Program (YLP) 
Tahun 2015 punya cerita nih

Anggaplah sambungan daripada sinetron
yang entah bile akan jumpa kesudahannya
Ahaks~



Bangun pagi-pagi gi jogging di Naha Shintoshin Park
Sempat la kasi peluh sikit
Abaikan muka aku yang selebet tahan panas 
dan muke nak senyum tapi tak berapa nak ikhlas tu


Lepas tu, aku terus bersiap dan kami akan bergerak ke OIC
Paginya ada Opening Ceremony which is aku tak sure apsal 
aku takde gambar langsung pasal Opening Ceremony nih


oke.. aku terus continue je la ek.. 

Pada hari ini
our first official visit to Okinawa Meteorological Observatory
Sepanjang lawatan kami di sini,
kami ditemani oleh Yasumura-san (nama manja : Atuk), 
Otsubo-san dan Sajima-san
Atuk adalah wakil daripada OIC
manakala Otsubo dan Sajima adalah wakil daripada Fujitsu


Setiba kami di sana, kami disambut oleh seorang pegawai mereka
Kami diberi sedikit taklimat dan penerangan berkenaan dengan weather forecasting,
peninjauan/penaakulan menggunakan peralatan seperti belon, penyukat angin dan hujan




Actually penerangan adalah dalam bahasa Jepun
dan akan ditranslate sepenuhnya oleh Atuk Yasumura-san (with the cap)
Macam gambar di bawah ini, masing-masing tekun
mendengar explaination daripada beliau
Tapi yang paling beria, waktu kawan tu cakap Jepun pun kitorang still beria gaks~
Fuhhh... macam paham bahasa Jepun.. Hehehhee~






Selain daripada weather forecasting
Kami didedahkan dengan penggunaan teknologi
dan cara pihak mereka menyalurkan amaran kepada natizen
eh.. citizens.. ahaks~ 
Amaran adalah berkaitan natural disaster Tsunami, gempa bumi atau thypoon
Dan paling penting, maklumat perlu disampaikan dengan segera

Semangat akak kat bawah nih bagi penerangan
dan nampak tak aku kat depan tu?
alaaa.. yang acah-acah mendengar dengan tekun tu
Sedangkan gua rekod je ape dia cakap
balik hotel baru aku dengar balik
Sempoiiiii~




Dan sebelum balik, kami tangkap group photo sikit lah
Korang nak kenal Otsubo-san?
Gambar bawah belah kanan yang acah² nak melutut tuh
Ntah apa motif ntah.. Motif sangat~




Habis trip, kami terus bergerak balik ke Hotel
dan bersiap-siap untuk aktiviti bebas kami
Petang ini, kami decide nak visit Ashibina Outlet Mall
Kami naik train dari Omoromachi Station





Keadaan dalam monorail
Semua senyap sambil tengok handphone or baca buku
Sepanjang perjalanan dan nak hingaq pun takut
Stop dekat Naha Kuko then naik bas sampai Ashibinaa








Ok. Kebetulan aku tengah jengjalan
Ade student yang tengah praktis menari kat tepi mall ni
So, aku pun lepak la kejap .. layan sket~~




Lepas tu.. kitorang balik.. Naik bas.. 
Dan aku akan sentiasa ingat pengalaman naik bas di sini reramai
Sibaek gua turun awal.. Ahaks~


To be continued ........






Sunday, February 26, 2017

[ Vacation ] - Banda Aceh dan Pulau Weh - Day 2



Inilah musibat andai selalu melambat-lambatkan update blog pasal Travel / Trip to mana² lah. Semua akan berkesudahan dengan 1 episod sahaja. Trip pasal Banda Aceh tersangkut di tengah jalan. Maka perlu lah dikemaskini buat sementara waktu


Aku cuba untuk update sedikit tentang aktiviti kami


1. Menikmati pemandangan sunrise di ufuk timur hotel kami
2. Menjamu juadah pagi a.k.a breakfast buffet di Freddie
3. Menuju dari Sumurtiga ke Pulau Rubiah untuk aktiviti diving dan snorkeling
4. Mengekplorasi lokasi menarik iaitu Kilometer Nol
5. Melayan pizza Freddie yang lazat dan enak banget sambil diskusi tentang aktiviti Hari ketiga


FYI : 3rd day kami akan kembali ke Banda Aceh.

Disebabkan kitorang tiada itinerary, sambil-sambil kami study pasal hotel / airbnb / guesthouse / hostel untuk penginapan kami keesokan harinya. Banyak faktor perlu diambil kira termasuk perkara yang tak masuk dek akal. Nak tau, mohon PM tepi. Ahaks




Selamat pagi dunia!



Katnis menyentuh mentari


Nice try ~



Masih cantik walaupun bulatmu tidak kelihatan



Breakfast sambil menikmati pandangan laut.. Menarik kan?
Dont worry, kat Pangkor dan pulau² di Malaysia pun ade tempat cenggini
Tapi ini rezeki saya nikmati di sana



Orait .. Dipendekkan cerita
2 orang pergi snorkeling
2 orang lagi layan diving

Rasa-rasa aku pegi yang mana?



Share sikit gambar dalam laut dalam



Dikerumuni cinta-cinta kebiruan



Nikmat dikongsi bersama
Terima kasih Chucky~



Cover album di Pulau Rubiah jap~



Sebelah den tu yang bawa menjenguk laut dalam
Adi barangkali namanya.. tak hengat.. 



Megi ketam dan air kelapa di sekitar Kilometer Nol
ini pun mengadap laut tau
Biru kehijauan air laut dapat melonjakkan kegembiraan aku
Poyo? Suka hati aku lah



Menara Tugu Kilometer Nol di belakang tu masih lagi dalam pembinaan
Maka nikmatilah buat masa ini papan tandanya

Apakah itu Kilometer 0 ini?
Tempat bermula penghitungan kilometer pertama di Indonesia
Mungkin untuk penerangan lebih lanjut, sila google




Memandang esoknya sudah mau pulang ke Banda Aceh
Maka, bergambar sekejap di sini
Bukti ketibaan kami di Pulau Weh~



Gua sajikan transport sepanjang kami berada di Pulau Weh
Disebabkan aku dah lama tak bawa motor
Maka aku terpaksa menjadi pembonceng jer
Bawa diri sendiri berani, nak bawa Chucky, serious tak berani



Ini bajet kami untuk Day 2


Fuel Chucky & Azue --- 8k
Diving --- 300k
Snorkeling --- 65k
Breakfast buffet freddie --- 35k
Lunch 0km --- 64k katnis paid
Satay Kurita ---- 30k Suky's
Pizza Freddie --- 32.5k



Alhamdulillah..