Thursday, April 20, 2017

[ Puisi ] - Melodi Hatiku Kembali Harmoni



Diskusi kita malam tadi membuatkan aku tenang sekali
Senyuman yang terpadam kebelakangan ini tiba-tiba muncul berseri
Kata-katamu seolah-olah kau berada di sisi
Sambil memeluk dan menghangatkan tubuhku di malam yang dingin

Dengan penuh imajinasi
Aku merasakan suara mu seakan berbisik manja di telinga kiri
Meminta agar aku tenang dan lebih santai dalam melayari persahabatan ini
Usah bimbang, usah sangsi, walau apa pun yang terjadi
Ternyata pujukannya mengubah persepsi dan semua spekulasi hati


Hari ini melodi hatiku kembali harmoni





Zuraiha Harris
21 04 2017 - 1042
Kayangan

Wednesday, March 22, 2017

[ Me ] - Kenalan dan Pergi



Di waktu itu
Kau hanya kenalan aku yang baru
Kita saling berbalas senyuman
dan bercerita malu-malu
Bertapis-tapis gurauan
Namun terasa mula tak keruan
Tertanya-tanya pada hati
Apakah yang membuai perasaan ini?
Segera aku mohon beransur pergi
Aku tidak mahu rasa yang menjerat diri

Cukuplah
Aku tidak mahu dikhianati lagi


Thursday, March 16, 2017

[ Me ] - I Believe in the Law of Attraction



16 Mac 2017



Ku lukiskan semula setiap babak pada lembaran memori
Senyuman yang terukir di wajahnya
Jelingan itu menjentik perasaan yang telah lama hilang
Cukuplah hanya untuk satu malam


Manis



Simpan dalam kocek hati







#IMissMyParents
#PahatDalamHati
#LawOfAttraction
#IDoBelieve

Monday, March 13, 2017

[ Me ] - Racun dan Lebih



Bangsat sungguh perasaan ini
Yang sedia maklum tidak perlu dizahirkan
Yang jelas erat-erat harus ku simpan
Supaya kekal di dalam lingkaran
Tidak ditepis keluar garisan

Racun jika berkata lebih
Racun jika bergurau lebih
Racun jika bertanya lebih
Racun jika kau cuba lebih lebih

Dihadiahkan peluang yang sedikit
Diberikan ruang yang sempit
Asalkan kau tak mati tersepit

Thursday, March 09, 2017

[ Ku Tulis ] - Menanti Mati


Berterbangan kertas-kertas dikoyak kita
Imaginasi dirungkai tidak bernyawa
Hilang kalimat konotasi dicipta
Seperti mahu ghaib dari dunia
Perbalahan ini antara idealogi dua personaliti
Terbelenggu dalam situasi berbelah bahagi
Kisah ini bukan sekadar menerokai alam mimpi
Hanya ingin perteguhkan syak wasangka mu lagi
Bilang saja ke mana hati itu mahu pergi
Raksamu dalam tubuh ini sudah sebati
Bergabung bersama sel darah merahku
Bertaut dengan hela nafasku
Cuma kini jiwaku menghitung hari untuk mati




Zuraiha Harris
10/3/2017













Kerana jiwa yang ada itu sebenarnya kian pergi





Monday, February 27, 2017

[MV] - ANJI - DIA (Official Music Video)







Anji - Dia Lirik

Di suatu hari tanpa sengaja kita bertemu
Aku yang pernah terluka kembali mengenal cinta
Hati ini kembali temukan senyum yang hilang
Semua itu karena dia

Oh Tuhan ku cinta dia
Ku sayang dia, rindu dia, inginkan dia
Utuhkanlah rasa cintaku di hatiku
Hanya padanya, untuk dia

Jauh waktu berjalan kita lalui bersama
Betapa di setiap hari ku jatuh cinta padanya
Di cintai oleh dia ku merasa sempurna
Semua itu karena dia






Kadang-kadang dengar lagu cenggini, rasa rileks, rileks, rileks dan rileks aje
Ahaks~~~~

[ YLP] - Okinawa Meteorological Observatory



Saja buka cerita pasal Young Leader Program (YLP) 
Tahun 2015 punya cerita nih

Anggaplah sambungan daripada sinetron
yang entah bile akan jumpa kesudahannya
Ahaks~



Bangun pagi-pagi gi jogging di Naha Shintoshin Park
Sempat la kasi peluh sikit
Abaikan muka aku yang selebet tahan panas 
dan muke nak senyum tapi tak berapa nak ikhlas tu


Lepas tu, aku terus bersiap dan kami akan bergerak ke OIC
Paginya ada Opening Ceremony which is aku tak sure apsal 
aku takde gambar langsung pasal Opening Ceremony nih


oke.. aku terus continue je la ek.. 

Pada hari ini
our first official visit to Okinawa Meteorological Observatory
Sepanjang lawatan kami di sini,
kami ditemani oleh Yasumura-san (nama manja : Atuk), 
Otsubo-san dan Sajima-san
Atuk adalah wakil daripada OIC
manakala Otsubo dan Sajima adalah wakil daripada Fujitsu


Setiba kami di sana, kami disambut oleh seorang pegawai mereka
Kami diberi sedikit taklimat dan penerangan berkenaan dengan weather forecasting,
peninjauan/penaakulan menggunakan peralatan seperti belon, penyukat angin dan hujan




Actually penerangan adalah dalam bahasa Jepun
dan akan ditranslate sepenuhnya oleh Atuk Yasumura-san (with the cap)
Macam gambar di bawah ini, masing-masing tekun
mendengar explaination daripada beliau
Tapi yang paling beria, waktu kawan tu cakap Jepun pun kitorang still beria gaks~
Fuhhh... macam paham bahasa Jepun.. Hehehhee~






Selain daripada weather forecasting
Kami didedahkan dengan penggunaan teknologi
dan cara pihak mereka menyalurkan amaran kepada natizen
eh.. citizens.. ahaks~ 
Amaran adalah berkaitan natural disaster Tsunami, gempa bumi atau thypoon
Dan paling penting, maklumat perlu disampaikan dengan segera

Semangat akak kat bawah nih bagi penerangan
dan nampak tak aku kat depan tu?
alaaa.. yang acah-acah mendengar dengan tekun tu
Sedangkan gua rekod je ape dia cakap
balik hotel baru aku dengar balik
Sempoiiiii~




Dan sebelum balik, kami tangkap group photo sikit lah
Korang nak kenal Otsubo-san?
Gambar bawah belah kanan yang acah² nak melutut tuh
Ntah apa motif ntah.. Motif sangat~




Habis trip, kami terus bergerak balik ke Hotel
dan bersiap-siap untuk aktiviti bebas kami
Petang ini, kami decide nak visit Ashibina Outlet Mall
Kami naik train dari Omoromachi Station





Keadaan dalam monorail
Semua senyap sambil tengok handphone or baca buku
Sepanjang perjalanan dan nak hingaq pun takut
Stop dekat Naha Kuko then naik bas sampai Ashibinaa








Ok. Kebetulan aku tengah jengjalan
Ade student yang tengah praktis menari kat tepi mall ni
So, aku pun lepak la kejap .. layan sket~~




Lepas tu.. kitorang balik.. Naik bas.. 
Dan aku akan sentiasa ingat pengalaman naik bas di sini reramai
Sibaek gua turun awal.. Ahaks~


To be continued ........






Sunday, February 26, 2017

[ Vacation ] - Banda Aceh dan Pulau Weh - Day 2



Inilah musibat andai selalu melambat-lambatkan update blog pasal Travel / Trip to mana² lah. Semua akan berkesudahan dengan 1 episod sahaja. Trip pasal Banda Aceh tersangkut di tengah jalan. Maka perlu lah dikemaskini buat sementara waktu


Aku cuba untuk update sedikit tentang aktiviti kami


1. Menikmati pemandangan sunrise di ufuk timur hotel kami
2. Menjamu juadah pagi a.k.a breakfast buffet di Freddie
3. Menuju dari Sumurtiga ke Pulau Rubiah untuk aktiviti diving dan snorkeling
4. Mengekplorasi lokasi menarik iaitu Kilometer Nol
5. Melayan pizza Freddie yang lazat dan enak banget sambil diskusi tentang aktiviti Hari ketiga


FYI : 3rd day kami akan kembali ke Banda Aceh.

Disebabkan kitorang tiada itinerary, sambil-sambil kami study pasal hotel / airbnb / guesthouse / hostel untuk penginapan kami keesokan harinya. Banyak faktor perlu diambil kira termasuk perkara yang tak masuk dek akal. Nak tau, mohon PM tepi. Ahaks




Selamat pagi dunia!



Katnis menyentuh mentari


Nice try ~



Masih cantik walaupun bulatmu tidak kelihatan



Breakfast sambil menikmati pandangan laut.. Menarik kan?
Dont worry, kat Pangkor dan pulau² di Malaysia pun ade tempat cenggini
Tapi ini rezeki saya nikmati di sana



Orait .. Dipendekkan cerita
2 orang pergi snorkeling
2 orang lagi layan diving

Rasa-rasa aku pegi yang mana?



Share sikit gambar dalam laut dalam



Dikerumuni cinta-cinta kebiruan



Nikmat dikongsi bersama
Terima kasih Chucky~



Cover album di Pulau Rubiah jap~



Sebelah den tu yang bawa menjenguk laut dalam
Adi barangkali namanya.. tak hengat.. 



Megi ketam dan air kelapa di sekitar Kilometer Nol
ini pun mengadap laut tau
Biru kehijauan air laut dapat melonjakkan kegembiraan aku
Poyo? Suka hati aku lah



Menara Tugu Kilometer Nol di belakang tu masih lagi dalam pembinaan
Maka nikmatilah buat masa ini papan tandanya

Apakah itu Kilometer 0 ini?
Tempat bermula penghitungan kilometer pertama di Indonesia
Mungkin untuk penerangan lebih lanjut, sila google




Memandang esoknya sudah mau pulang ke Banda Aceh
Maka, bergambar sekejap di sini
Bukti ketibaan kami di Pulau Weh~



Gua sajikan transport sepanjang kami berada di Pulau Weh
Disebabkan aku dah lama tak bawa motor
Maka aku terpaksa menjadi pembonceng jer
Bawa diri sendiri berani, nak bawa Chucky, serious tak berani



Ini bajet kami untuk Day 2


Fuel Chucky & Azue --- 8k
Diving --- 300k
Snorkeling --- 65k
Breakfast buffet freddie --- 35k
Lunch 0km --- 64k katnis paid
Satay Kurita ---- 30k Suky's
Pizza Freddie --- 32.5k



Alhamdulillah..




Thursday, January 19, 2017

[ Vacation ] - Banda Aceh dan Pulau Weh - Day 1


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua
Fuh.. Macam la ramai sangat reader I Love Selipar Jepun nih

Ok. Kali ni nak cite pasal trip to Banda Aceh
1st time aku pergi trip takde itinerary
Yang ada cuma destinasi yang hendak dituju
So, main sumbat je baju dalam beg


Day 1


Kitorang smp lebih kurang jam 9 waktu Acheh
Grab a cab (Innove) from Airport direct to jeti Ulee Lheue

Sampai jeti, ngam-ngam
Beli tiket.. Naik fast ferry menuju ke Pulau Weh

Sebenarnya korang ada pilihan
Sama ada nak naik Fast Ferry atau Slow Ferry
Beza 2 ferry ni


Harga
Harga untuk Fast Ferry kitorang dalam IDR80,000
slow ferry dalam range harga IDR25,000 - 50,000


Masa
Fast Ferry - 45minutes
Slow Ferry - 1 hour 30 minutes


Keselesaan
Fast Ferry - Aircond, No Smoking
Slow Ferry - Leh Smoking katanya


So, kitorang rasa better naik Fast Ferry sebab kita boleh jimat part MASA tu.


Dalam feri tu sebelum bertolak, akan ada segerombolan penjual 
yang menjual makanan


Jangan tertipu dengan MURTABAK diorang
it is not a real murtabak, it is just TELUR DADAR
untuk alas perut boleh la

Memandangkan kami tak sempat singgah pekan
maka kami beli simkad di jeti
Penting juga beli simkad ni
Senang untuk waze
Beli 1 sim, share la 4 orang
4GB .. cukup lah



Muka naik Innova
Ada yang tak cukup tidur nih


~~ Gambar naik Ferry tak letak ~~~



Setiba kami di pelabuhan Balohan, Pulau Weh
Kami sewa 2 biji skooter untuk 48jam
Jumlah : IDR320,000
So bajet sorang : IDR80,000 sahaja


dan hala tuju kami adalah ke Sumur Tiga
Penginapan yang kami pilih adalah di Freddies




Ni gambar daripada bilik kitorang
Sumpah Cantik!
MasyaAllah.. Cantik sungguh weeyhhh~!


Ok.. lepas tu, kami lunch
Simple lunch dekat Cafe Freddies
Dan kami decide nak ke Gua Sarang kejar Sunset


Lepas makan, kitorang balik ke kamar untuk berehat


Sekitar jam 4pm ( ta kai ta kai la ye )
Kami gerak dari Sumur Tiga ke Gua Sarang
Perjalanan ke Gua Sarang agak mencabar
tapi.. kami dengan berkat TIDAK PUTUS ASA
kami berjaya sampai juga


Dah sampai kena bayar IDR5000 untuk tiket
Tanak cerita panjang kejadian di sini
Korang kena pergi sendiri
Baru korang tahu

Now, layan la gambar


















Dan balik daripada Gua Sarang
Terus cari lokasi untuk dinner





Dan secara ringkasnya
Ni adalah anggaran budget kitorang untuk hari pertama


Day 1:
Innova epot-perlabuhan ---35k/person
Fast boat --- 80k/person
Simcard --- 38k/person
Bike rental --- 80k/person
Lunch freddie ---120k azue paid
Fuel --- 10k/person
Gua Sarang --- 5k/person
Dinner Mi Aceh --- 100k chuck paid





[ Me ] - Bodoh Bodoh Alang


Tak reti nak tunjuk pandai
Dibiarkan saja kelihatan bodoh
Tak reti nak berlagak tahu
Padahal semua tu dah dalam poket baju
Lepak pasang telinga
Saja banyak tanya
Kadang-kadang senyum sahaja
Kalau kita yang bercakap
Kita cuma tahu apa yang kita tahu
Kalau kita yang mendengar
Benda tak tahu mungkin boleh jadi tahu

Nak buang persepsi orang
Bahawa kau bukan bodoh
Aku rasa tidak perlu
Biarlah apa orang fikirkan
Biarlah apa orang rasakan
Kita tahu siapa kita
Kita tahu yang kita tahu
Kita tahu bodoh itu bukan kau, bukan aku
Kita duduk tenang-tenang


Tuesday, January 17, 2017

[ Ku Tulis ] - Malaikat Tanpa Sayap


Berita yang dikhabarnya bukan sesuatu yang menggembirakan
Malahan bukan juga sesuatu untuk dibanggakan
Namun, seriusnya aku terus saja ketawa
Mungkin kerna tiada sepatah pun kata-kata untuk dibicara
Walaupun aku terasa bodoh dengan kelakuanku itu
Aku tetap terus ketawa walhal kami tahu ia tidak lucu

Aku dalam kekeliruan untuk menyatakan yang hak atau yang palsu
Yang enak didengar atau yang jujur menegur
Kadangkala terasa tersepit dan terhimpit
Menjaga hati malaikat kiri dan kanan ku
Sehabis baik cuba dilakukan demi mereka

Adakah aku kalah sebagai penjaga?
Mungkin kerana tidak cukup usaha?
Atau perbuatan membantu itu cuma sia-sia?
Emangnya aku cuma manusia biasa
Tiada kepak untuk melindungi
Cuma tangan untuk memeluk
dan tubuh untuk menghilangkan dingin


Semoga yang terbaik akan berlaku
Yang terindah menjadi milik kalian

Wednesday, January 04, 2017

[ Short Trip ] - Trip Instant Friends ke Penang


Hi.. just wanna share photos taken when we were having our kelam-kabut-trip at Penang
What happen in Penang stays in Penang.. Muhahahahha~

Ada lagi gambar kitorang bersuka ria di tepi pantai
Tapi aku simpan je la buat kenangan
Seriously, one of the best moment is 
riuh-rendah budak berdua waktu nak turun drp Parasailing tu
Mujo tak jatuh iphone memasing

oh ye.. satu lagi kejadian berlaga kepala
hanya kami bertiga yang memahami
acehhhh acehhhh~