Sunday, June 16, 2013

[ Vacation ] - Ho Chi Minh City


Hampir-hampir BURN lagi tiket kami
Aku nekad untuk tidak membazirkan duit & tiket kami lagi
Cukuplah pernah sekali BURN tiket ke Tawau 
Kekecewaan ke Mabul sebelum ini

Like usual
Ticket da beli dari tahun lepas..
Maunye nak cancel

MEMANG TAK LAAAAAA

Orait..
So, gambar di bawah ni Illegal
Tapi nak buktikan dekat Cik Auni bahawa dia da naek kapal terbang sejak kecik lagi





Alhamdulillah,
perjalanan selama 1 jam 50 minit dari Kuala Lumpur ke HCM selamat.. 
Tengok muke ceria di bawah nih
Kecuali muka tersorok di belakang aku tu 
#rogerEncikAbang la tu kot




Haa.. Muka Encik Ayah begitu gembira sebab tak paham sepatah haram
bahasa Vietnam yang tertulis dekat sign tu.. 



Oke.. kitorg disambut mesra oleh Pakcik Driver
Dan.. korang boleh lihat sendiri
Motosikal merupakan kenderaan rasmi di bandar ini

Info : Speed limit bagi penunggang motosikal hanyalah 40km/j
Sekiranya terlanggar orang yang melintas, saman = USD200, dan lesen ditarik balik 

Info tambahan : 
Melintas jalan di sini sangat mencabar
Tapi jangan risau kerana motosikal2 dan kenderaan2 lain ini akan mengelak
sekiranya nampak anda

#kamimacamjakundankecohsangatsetiapkalilintasjalandiHCMnih


Orait
Sampai je ke Hotel..
Aigoo.. gambar takde la plak.. 
tapi kitorg menginap di AVA SAIGON
mmg dekat jugak dengan Ben Thanh Market
yang pastinya
Owner kepada hotel ini
sangat concern pasal Halal Food





Akibat kepanasan yang teramat sangat
Kitorg singgah sebentar di gerai dalam Ben Thanh Market tu
grab la Coconut Drink~
Puas ati oiiii dapat minum air kelapa nih
sejuk pun sejuk..
Harga.. tak mahal ... USD1 jer
lebih kurang harga kat Msia jer pon.. 



Kat bawah ni gerai buah
Apa yang aku rasa menarik pasal gerai buah ni?
Ntah la.. 
Sbb diorg susun buah tu cantik2 kot..
Kottttt laaaa....


Orait.. 
Lunch kitorg kali ni di Restoran Serai..
Tapi bebudak ni lebih nampak perkataan ASSALAMUALAIKUM
daripada nama sebenar restoran nih..

Kedai selesa
Masakan pun sedap
Cuma harga pun 'sedap' jugak
Boley la sekali sekala nak try kan..
Bukan selalu.. 


Orait.. ni baru part 1 untuk 1st day..
Nanti ade masa aku tulis lagi pasal trip City Tour kitorg pada petangnya pulak..


#tunggugambardaricameraMAROsebenarnya

2 comments:

noorihannoorudin said...

salam kak.. brp minit jalan kaki ke ben thanh market ye dr hotel ava ni? tq

aizuemi said...

salam... dr ava hotel ni dalam 5 - 6 minit jer.. memang dekat sgt..