Sunday, August 23, 2009

[ Me ] - Kisah Ramadan Aku

1 Ramadhan..

Niat asal nak bersahur bersama keluarga terchenta.. alih2 semuanya tak menjadi ats sesuatu sebab, aku makan sorang2 je dalam bilik aku.. hmm.. nk wat camne.. sakit ati tu memang ada, tapi aku sabarkan juga.. nama pun 1 Ramadhan kan~


lepas sahur, aku solat subuh dan terus tidur.. suddenly ummi gerakkan aku suh aku bangun sbb nk hantar dikmatt ke hospital ( ayah aku takde sbb g masjid ) .. budak tu lelah plak.. semak .. sape suh kuar lewat2 malam smp pagi, isap sisha kalo da tau diri tu SEMPUT.. alih2 sibuk mnyusahkan ayah ummi jugak~ tak reti nak kesian kat ayah ummi sendiri ke? sendiri pikir la bro~


sementara tunggu dikmat dirawat, ayah sanggup datang, sbb temankn ummi di hospital dan suh aku balek bila tgk aku tersadai kat kusi tu smbil pejam mata ( senang cakap, aku tido je kat kusi d spital serdang tu) .. masih ada ke lelaki macam ayah utk zaman skrg ni? syukur alhamdulillah aku ada seorang ayah yg sangat penyayang dan sporting.. da bnyk ayah berkorban utk kami sekeluarga.. aku sayangkan ayah aku.. dan semestinya aku sayang ummi aku jugak!!!!


mcm OT sket je dr kisah ramadhan aku.. tak kisah la.. lepas ayah halau aku dr spital serdang tu, aku pun balek ar ke rumah.. apo lagi.. sambung tdo arrrr.. aku betul2 qada tidur2 aku selama nih.. hahahahah~ da lama aku tak tido camni beb.. pastu.. tetiba ummi aku gerak, sbb ada 'orang' nak balek.. aku malas nk bangun, so aku sambung tido...


bila aku bangun, rupanya matahari da lebih tinggi dr kepala.. aduyai.. kurang pahala puasa aku bgn lewat~ bangun, online layan restaurant kat fbook.. dan seharian aku lepak dlm bilik aku tu.. then tetiba ummi ketuk pintu bilik.. famili aku nk gerak balek kampung.. huhuhu~ sah2 aku tamo ikut.. sbb target aku - STAY DI SERDANG utk 2hari ini..


dan.. dipendekkan cite.. aku bbuka puasa sorg2 je kat SERDANG sbb ada 2 budak takleh puasa je temankn aku kat serdang.. heheheheh~ dan ape aku makan utk berbuka pada hari pertama puasa? sila rujuk gambarajah di bawah :-


sungguh tidak menarik.. tapi apakan daya.. aku sangat malas nk memasak~ itu je la yang mampu aku goreng.. hehehehe~ tu pun aku tak abes makan.. si Temah & si Timah yg tak puasa tu tlg abeskan..



2 Ramadhan

pagi dah sah2 aku bangun sahur sorang2. sibaek ade insan yg sudi tepon aku suh bangun. kalo tak kompem aku tak sahur. 4.45 aku bangun utk masak.. si Timah ckp dia nk tlg masakkan utk aku tapi atas dasar kesian nk gerak bdk tu bgn pagi, aku pun buat keputusan untuk masak sendiri.. aku keluarkan ayam dr freezer.. pikir 10x nk goreng bodo or nk masak sedap sket.. then, keputusan yg aku berjaya buat adalah :-




dgn hati gumbira sbb makan masakan sendiri bercampur baur dgn perasaan sedey sbb makan sorang2, aku berjaya telan 2 3 ketul ayam gaks.. wow, mmg da lama aku tak masak sendiri di rumah sendiri.. tetiba rindu plak nak main masak2..


dan seharian jugak aku lepak di dpn laptop aku, melayan restaurant aku dan chat dgn temanku.. jam berapa ntah, tetiba pintu bilik aku dbukak, ayah da balek~!!!!! yeay~ maknanya berbuka kali ni aku dgn famili aku~ yes!!!!! happy~!!!!!!


dalam kul 3.30, ummi ajak aku bw kak yi g tempah baju raya, lambat seyyyy.. kalo aku jd tukang jahit, malas da aku nk layan.. hahahhaha~ tapi aku bawak gaks.. lepas g situ, ummi ajak g dobi, anta dry clean.. aku turuti aje.. sbb lps tu aku nk g PARAM.. aku nk cari roti jala.. kes member sebut pasal roti jala.. mngidam laks aku.. setelah sukses, kami gerak pulang.. upss, lupe.. singgah kedai beli biskut meri sbb nk buat kek batek.. cool~


smp kat uma, mula la g dapur.. aku tolong potong2 sikit, pastu aku blah maen fbook kat dlm bilik.. hhahahha~ suh 2 budak tak poser tu masak.. dapat gaks pahala mhidangkn makanan pd yg berpuasa.. dan akhirnya, TERCAPAI juga hajat aku utk berbuka puasa dengan famili aku WALAUPUN hanya pada hari kedua Ramadhan.. hmmm.. i miss kak yong n famili.. diorg tak balek utk bukak poser sesama.. takpe la.. dkt2 nk raya nnt diorg balek serdang.. rindu sangat nk bukak poser reramai..


* cukuplah dulu utk hari ini..



6 comments:

Along said...

ah kau jiwa kacau neh.

aizuemi said...

dear, ketarakah?

~@k1 is @utuMn!~ said...

hello dear.. like 2 invite u come n join blog aki skali~ www.akitoimada.blogspot.com =D

1st rmadhan yg tragik utk diri kmo~ sbow ye... =)

Nurissa said...

Cik Temah n Cik Timah yang cun tuh kemsalam mangkuk kak hang...

Habis 1malaysia tau Cik Temah n Cik Timah xpose..hehe

1malaysia btol...

miezaniera said...

syukur la zu at least merasa gak berbuka ngn family ;( ramai lagi insan di luar sana yg tak berkesempatan berbuka bersama family..oh no..aku sgt sedeh ;(

aizuemi said...

aki
rajin2 jenguk dan cari selipar jepun yek~

yie
hahhaha.. cik temah dan cik timah.. best kan nama tu?

bai
tu ar.. aku bersyukur nih.. dpt gaks aku bukak poser ngn diorg.. huhuhu~