Tuesday, August 08, 2017

[ Travel ] - Ayuh ke Medan Kita ( Day 1 )



Hi. Bertemu lagi kita yer
Kali ini saya terbang lagi
Ke bumi INDONESIA
Cuma kali ini saya buat keputusan secara mengejut
After discuss dengan Incik Suami
Saya pilih MEDAN sebagai destinasi pertama untuk trip SOLO saya



Tiket AirAsia takde la murah sangat
Kalau beli awal, mesti lagi murah.. 
Rezeki saya .. check in dapat duduk kat tingkap
Syukur~~~



Sampai-sampai je dekat Airport, saya terus cari Pak Supir a.k.a Guide yang sepatutnya amik saya utk daytrip Berastagi-Air Terjun Sipiso-Piso (sambil menikmati view Danau Toba), pastu visit lagi ke Berastagi utk visit fruit market & Gundaling Hill. Harga agak mahal sebab PRIVATE TOUR and SEORANG SAHAJA. 





 On the way tu, Pak Udin selaku guide n driver saya, banyak bercerita tentang Medan dan Danau Toba, cerita tentang Puak Batak yang terdapat di Medan ni. Pastu, dia tanya, mau singgah layan Jagung Bakar tak.. Gua ape lagi.. Mesti la mau.. Perut gua dah lapar sebab tak breakfast pun pagi tu. Sumpah jagung bakar ni sedap. Dia sapu sos cili, pastu bakar. Air? Macam biasa, Teh O Ais Kosong.. Kalau dekat sini, diorang panggil Teh Pahit Dingin .. Dan aku tak galakkan beli Teh Botol dekat sini sebab harganya Rp10.000, mahal la weyh.. double harganya ~


Harga
Jagung : Rp10.000
Teh Pahit Panas : Rp5.000
Teh Pahit Es : Rp3.000



On the way juga, ade beberapa perkataan yang saya belajar antaranya seperti
Pecu-Pecu
Lomok-lomok
Cabey-Cabeyan
Kidu-kidu

Korang tau tak ape maksud perkataan² di atas ni? 


Oh lupa juga nak bagitahu.. KEMACETAN sepanjang perjalanan sebab diorang tengah upgrade jalanraya membuatkan masa agak terbuang di jalanan. 



Ini adalah pemandangan di Berastagi (if i am not mistaken)


Aku minta Pak Udin bawakan aku terus ke Sipiso Piso Waterfall sebab aku memang nak turun sampai bawah dan aku nekad walaupun dia cakap 1000 anak tangga perlu dituruni dan didaki semula, aku akan turun sampai bawah juga dan akhirnya aku berjaya. Subhanallah. Memang cantik dan cantiiikkkk la.. Hahahhaha.. tatau nak gambarkan macam mana.. Tengok je la gambar kat bawah nih.. Teruja~!




Ni daripada camera saya yer.. bukan GOOGLE.. Harap maklum... Sejuk giler nak mampus biler ade kat bawah tu.. Berbaloi giler.. cuma, dalam kepala duk fikir gaks, cenggane lar nak naik sampai atas nih.. Tapi, gigih weyh... Terpaksa ar naik.. Takkan nak bertapa kat bawah tuh~ Dah naik atas, Pak Udin ajak lepak minum sambil sembang² kedai kopi dulu. Dan kat sini aku order 2 teh pahit es dan dia payung.. Ahaks~ Sempoi jer.. 




Lupa nak amik gambar pasal LUNCH kitorang.. Makan masakan padang restoran biasa-biasa jer tapi SEDAP dan janji HALAL .. Saya cakap kat Pak Udin, tayah gi restoran mahal².. Gua bajet.. 


Harga Lunch 
Nasi putih
Ikan Lele
Begedel (2ketul)

Total : Rp20.000



Ni saya share juga lah gambar pemandangan Danau Toba daripada kawasan Air Terjun Sipiso-piso


Juga bukan gambar GOOGLE yer.. My photo.. Serius cantik.. Satu hari nanti boleh datang lagi.. 



Oker.. now aku terus bawa g ke Bukit Gundaling.. kat sini boleh view dua gunung yang terkenal di Medan iaitu Gunung Sibayak dan Gunung Sinabung. Aku berjaya tengok erupsi berlaku sewaktu aku on-the-way ke Sipiso-piso pagi tu.. Memang berdebu deban la weyh.. Kereta pun memang kompem kena cuci.. Ok.. back tu Gundaling.. Kat situ, ade segerombolan anak-anak muda akan offer untuk amik gambar korang.. Aku pulak rasa cam sekali sekala apa salahnya.. So, ade la aku amik gambar di situ.. Harga? Sekeping aku berjaya dapat Rp20.000. Aku beli 2 keping.. So, total Rp40.000


Nilah anak-anak muda yang aku cakap tadi.. Rasanya ade yang adik beradik diorang nih.. muka cam sama jer.. dan diorang bahasakan diri diorang Anak-Anak Gundaling. 


Gambar ni memang sengaja dibiarkan gelap.. Toksah tanya kenapa.. Tapi .. sini pun sejuk dan cantik pemandangannya.. Tak bawa DSLR, tapi saya capture segalanya dalam memori-kepala-otak saya.


Oke... lepas tu, rasa dah penat.. maka, ajak la Pak Udin gerak bawak pulang ke Hostel. Penginapan memang bajet giler.. Gua duduk hostel jer.. Pondok Wisata Angel di Kota Medan.. 2 malam cuma RM51 sahaja.. Whatever lah.. janji boleh tidur saja.. Dinner pun, aku decide dinner di situ sahaja.. Layan Soto Medan dan Teh Pahit.. Mahal sikit sebab makan kat situ kan.. Rp37.000 ..



Oke.. abis Day 1.. later² lah sambung Day 2 punya citer~



No comments: