Tuesday, September 28, 2010

[ Me ] - Rahsia Peribadi Melalui Bulan Islam

Ehem.. aku bukan la nk bangga or wutsoever.. tapi aku rasa mmg kena la dgn btang idung aku yg tak berapa nk tinggi nih.. orgnye pun mmg tak tinggi.. nk kata aku percaya sgt benda ni pun tak, cuma kebetulan mcm betul ngn peribadi aku je.. kan kan.. ( perasan syiot~ takpe.. korang baca dulu, nnt korang tau knp aku perasan ).. tp mungkin boleh dijadikan rujukan dalam proses membetulkan diri masing²...

Kalo dlm bulan dalam kalendar Gregorian, aku dilahirkan pada 22 May... 1983.. hurmmm... muda agi la tuh.. tapi... lupakan sejenak Western Calendar nih.. kita tgk tarikh kelahiran aku dalam bulan Islam.. iaitu 9 Sya'ban 1403.. Bulan Syaaban.. 


" Syaaban
Perwatakanya baik, hidup selamat rezekinya tidak putus-putus. Waktu kecil mudah mengalah bila bermain dengan kawan-kawan. Kelakuan baik, berbudi bahasa hingga semua orang suka kepadanya. Masa dewasa ia akan berjaya dalam segala dalam kerjayanya dan mudah mendapat rezeki "


Huishh.. tetiba malu lak aku tgk statement insan² kelahiran bulan Syaaban ni.. mcm tak sesuai je ngn aku.. mungkin lepas ni aku kena extra BAIK dan extra BERBUDI BAHASA... sambil  nyanyi lagu.. berbudi bahasaaa budayaa kita....  insyaAllah mungkin aku akan berjaya dalam segalanya.. ececeeyyyy....


oklah.. kalo korang nk check korg nye tarikh lahir mengikut kalendar Islam, mey melencong ke http://www.islam.com/islamicdates.asp?ct='yes' dan mey aku nk listkan peribadi mengikut bulan nye pulak...Muharram
Seorang yang pendiam, sihat pemikirannya. Mungkin akan menjadi bodoh jika tidak mendapat didikan sempurna, walaupun begitu jika dididik dengan baik, dia boleh menjadi cerdik kerana bakat fikiran yang pintar cerdas ada padanya. Dia mempunyai keinginan yang baik dan selalu berada dalam selamat.

Safar
Tabiatnya buruk. Tidak suka mengakui kesalahannya. Ibu bapanya perlu mendidiknya untuk menghilangkan tabiat itu, jika tidak kehidupannya menjadi susah. Walaupun begitu, sekiranya dia melakukan sesuatu untuk kepentingan dirinya, selalunya ia akan mendatangkan hasil.

RabiulAwal
Perwatakannya baik, mungkin dia akan mendapat pangkat besar, menjadi orang berpengaruh atau kaya tanpa diduga dalam pekerjaan, ramai yang menyenanginya. Sifat negatif dirinya termasuklah kurang sabar, hatinya keras, dan mudah marah.

RabiulAkhir
Perwatakanya jahat. Hatinya tidak tetap. Fikiran dan kemahuannya lemah, buruk nafsunya, kasar wataknya, mudah mengangkat tangannya. Kehidupan menjadi sukar kerana tabiat buruknya. Ibu bapanya menempuh kesukaran dalam mendidiknya.

JamadilAwal
Dia mempunyai tingkat keyakinan diri yang tinggi. Berani dan nekad. Kadangkala melakukan sesuatu yang bodoh atau bahaya. Walau begitu, keberanian dan tekadnya akan menunjukan hasil usahanya, kadangkala menemui kegagalan juga .

JamadilAkhir.
Wataknya berani, dia hormatkan orang lain. Berbagai kepandaian ada padanya. Bila dia tahu dia salah atau keliru, dia mudah mengakuinya, bila dia tahu dia benar, pendirianya keras tidak mahu mengalah. Semasa kecil ibubapanya perlu mendidiknya dengan baik agak terserlah sifat-sifat yang baik itu, kerana jika betul didikannya, masa dewasa ia akan menyenangkan kedua orang tuanya.

Rejab
Semasa kecil dia degil dan nakal. Ibubapanya patut mendidik dengan baik agar dapat menerapkan nilai-nilai yang baik. Ketika dewasa, dia suka bersikap merendahkan diri dan tidak tahu menahu. Ini agak berlainan dari sikapnya semasa kecil bagaimanapun hidupnya selamat dan sentosa .


Syaaban
Perwatakanya baik, hidup selamat rezekinya tidak putus-putus. Waktu kecil mudah mengalah bila bermain dengan kawan-kawan. Kelakuan baik, berbudi bahasa hingga semua orang suka kepadanya. Masa dewasa ia akan berjaya dalam segala dalam kerjayanya dan mudah mendapat rezeki .


Ramadhan.
Dia baik, pendiam, suka merendahkan diri. Dia tidak angkuh kepada teman yang dikenali. Tidak suka membanggakan dirinya dan kehidupannya selalu selamat.

Syawal
Perwatakan keras. Hatinya keras. Tidak suka dikalahkan oleh orang lain. Hal ini membahayakan kehidupannya, oleh itu ibu bapa perlulah mendidiknya dengan betul bagi menghilangkan tabiat buruknya, jika tidak, kehidupanya menjadi susah kerana perangai keras hatinya dan dia selalu bergaduh terutamanya dalam hal mencari rezeki.

Zulkaedah
Perwatakannya pendiam. Banyak perkara baik pada dirinya berubah menjadi buruk. Dia terlalu banyak berfikir, sifat ini akan membuahkan hasil yang baik dalam kehidupannya. Tetapi oleh kerana terlalu banyak berfikir, dia kadangkala menjadi keliru. Seharusnya dia bertindak tanpa terlalu banyak berfikir untuk mendapat hasil yang memuaskan.

Zulhijah
Jika dia jahat dia terlalu jahat, jika dia baik terlalu baik pula. Dia sering mendapat padah dari perbuatannya sendiri. Dia sukar mengawal perasaanya, kadangkala terlalu berlebih-lebihan atau sebaliknya. Oleh kerana dia tidak dapat memberikan garis pemisah,dia sukar mempertimbangkan baik buruk perbuatanya. Dia seringkali menyesal kerana kurang pertimbangan.8 comments:

zamzunita said...

Terkezut den bace bulan kelahiran den zulkaedah ni..byk sgt ke den berpikir...tp lani da malas nk pikir da cmne

army4war said...

untuk bahagian aku.. AMIN...insyaALLAH~ hehehe

mazQ said...

berbudi bahasa??...erkkk..berbudi bahasa???....hurmmmm....yer la~! anak macek nih mmg berbudi bahasa, sopan setan..ehh~!! kuikuikui...

aizuemi said...

zam
hehehhe.. no komen.. ni bukan wa buat kajian..

mira
ko tak nakal wkt kecik cam si maro tu ke?

kakak
syyhh.. ayah den baco blog den.. jgn cito lobeh2.. muhahahha~

Hazniza Zin said...

owh.thx sharing.hahah .. mmg ada btulnyer lah .. kebetulan kot betul~ ;D

aizuemi said...

hehe.. kebetulan ar tuh...

nurissa_harriez said...

Aku..aku...aku... (hik hik hik)..
aku....
aku jamadilakhir...
betollah tu..
hik hik hik....

aizuemi said...

hahha.. ye la yi..
well didikan dr ayah ummi..
kan kan kan?